Археологически музей - Несебър Bilyana Beach Hotel Nessebar Биляна бийч Несебър Почивка в Несебър Ваканция в Несебър Почивка в България Почивка на морето Ваканция На Морето Почивка На Морето България All inclusive в бълария Хотел в България лято Почивка Лятна Почивка на Морето Плаж Най добрия хотел в българия Bilyana Beach Hotel Nessebar Bilyana beach Nessebar Holiday in Nessebar Holiday in Nessebar Holiday in Bulgaria Holiday on the sea Holiday on the Sea Holiday on the Sea Bulgaria All inclusive in Bulgaria Hotel in Bulgaria summer Holiday Summer Holiday on the Sea Beach The best hotel in Bulgaria Биляна Бийч Отель Несебр Биляна Бич Несебр Отдых в Несебре Отдых в Несебре Отдых в Болгарии Отдых на море Отдых на море Отдых на море Болгария Все включено в Болгарии Отель в Болгарии лето Отдых Летний отдых на море Пляж Лучший отель в Болгарии Bilyana Beach Hotel Nessebar Bilyana Beach Nessebar Urlaub in Nessebar Urlaub in Nessebar Urlaub in Bulgarien Urlaub auf dem Meer Urlaub auf dem Meer Urlaub auf dem Meer Bulgarien All inclusive in Bulgarien Hotel in Bulgarien Sommerurlaub Sommerurlaub am Meer Strand Das beste Hotel in Bulgarien

Археологически музей – Несебър

Музеят в Несебър е една от най-посещаваните забележителности на града. Тук е съхранена хилядолетната история на града и е представена по един модерен и атрактивен за посетителите начин. През 1956г в църквата „Свети Йоан Кръстител“ в Стария Несебъре уредена първата експозиция на археологическия музей. От 1994г музеят се помещава в сградата, в която се намира и днес.

Посещението на музея започва с фоайето, където е изложено удостоверението за вписването на Стария Несебърв Списъка на паметниците на световното културно наследство на ЮНЕСКО на 9 декември 1983г. Музеят има четири зали, които хронологично проследяват развитието на града през различните исторически епохи.

Първата зала е наречена „Месамбрия и траките“ и в нея са изложени останки от бита на древните траки – керамични съдове с релефни орнаменти от ІХ-VІв пр.Хр., находки от каменни котви, датиращи се от XII-IXв пр.Хр. В залата е изложен и декрет от ІІІв пр.Хр. в чест на тракийския династ Садала. Сред експонатите е и сребърно съкровище от монети – тетрадрахми, а също и надгробна плоча от ІІв н.е.

Във втората зала на музея – „Понтийският полис Месамбрия“ – са изложени откритите в некропола на Месамбрия четири много редки хидрии (бронзови съдове). Те са били използвани за погребални урни, а под вертикалните им дръжки е изобразен сюжет от гръцката митология. Посетителите могат да видят още част от статуя на бог Аполон, торса от статуя на бог Херакъл, статуя на богинята на щастието Тюхе, датираща се от IVв пр.Хр. и др. Сред експонатите са и златни накити – обеци, пръстени, огърлици, от ІІI и ІІв пр.Хр., открити между погребалните дарове в гробниците. В акваторията около Стария Несебър и на самия полуостров е открита вносна керамика – релефни купички, киликси, аскоси и др., които са свидетелство за добрите търговски връзки на Месамбрия през VІ-ІІв пр.Хр.

В третата зала на музея е експониран мраморният пиедестал за бронзовата статуя на император Клавдий. Залата е наречена „Месемврия в пределите на Рим, Византия и България“. През 395г, при разделянето на Римската империя, Месемврия остава в източната част и се превръща в град с важно икономическо и културно влияние. През VІІв градът става важна крепост на Византия срещу новата българската държава. Градът е превзет от българския владетел хан Крум през 812г и тогава става част от Първата българска държава. От този период са изложените в музея керамични съдове със сив цвят на глината. Показана е и колекцията от амфори и белоглинени глазирани съдове, даващи информация за търговските връзки на Несебър с Константинопол и други търговски центрове през IX-XIIв. Най-големия си разцвет Несебър преживява при управлението на българските царе Иван Асен II (1218г–1241г), Тодор Светослав (1300г–1322г) и особено при Иван Александър (1331г–1371г). Средновековните църкви са най-голямото доказателство за възхода на Несебър през XIII-XIVв. В тази зала е изложена надгробната плоча на византийската принцеса Матаиса Кантакузина Палеологина, починала през 1441г.

В археологическия музей на Несебър специална зала е посветена на иконното изкуство. След падането на България под османско владичество (XIVв) в Несебър се формира местна иконописна школа, която достига своя връх на развитие през ХVI-ХVII век. До днес са запазени около 250 икони, създадени от местни зографи и украсявали десетките църкви на града. Най-старите образци на несебърската школа са от ХIII век. Оттогава датират иконите “Св. Николай” и “Св. Богородица – владетелка на живота”.

От музея могат да бъдат закупени книги, специализирана литература, пътеводители, картички на всички музейни обекти в града и сувенири.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *